Indulásnak egy rövid összefoglaló az elképzelésekről, csak azért, hogy majd egy jót mulassunk pár év múlva ha visszaolvassuk...
Betonfarm név alatt igyekszem összegyűjteni minden olyan növénytermesztési módot, ami városi, lakóhelyi környezetben zajlik. (Valahogy meg kellett fogalmazni, így sikerült :-)). Meglepően sok mindent lehet már egészen kis területen (akár csak 1-2 cserépben) is megtermeszteni, ráadásul ez az igazán bio: tudod, hogy honnan van, mi van benne - ráadásul a saját termesztés mindig finomabb! Arról nem beszélve, hogy nem kell szállítani, nem lesz rajta ilyen-olyan költség, gyakorlatilag a magok áráért és pár liter vízért cserébe a legfinomabb saját termésű növényeket eheted...
Eddig 3 féle betonfarmot tudtam összeszedni:
1, Ablakfarm. Ez egy hidropónikus rendszer, bármilyen ablakban összeállítható házilag, és máris lehet róla januárban epret szüretelni.
2, Balkonfarm. Hogyan rendezd be az erkélyedet (akár egy franciaerkélyt is), hogy minél többet ehess róla? Miért muskátlit ültetnél, ha lehet szamóca, paradicsom, fűszerket is a lakásodban?
3, Tetőfarm. Talán ez a legnehezebben megvalósítható házilag. Lapostetőkön ki lehet alakítani komoly méretű kerteket, amik akár a teljes ház zöldségellátását biztosíthatnák. (Arról nem beszélve, hogy segítenék a házat kilmatizálni, tisztítanák a levegőt, csökkentenék a felmelegedést, stb.)

Kb. így nézne ki egy ideális város (sajnos csak rajzon létezik). Megtermeli a lakók számára szükséges zöldség és gyümölcs jelentős részét. Külön feature az önálló energiaellátása, de ne legyünk mohók, célozzuk először az önellátást élelmiszerből :-).
Úgyhogy ezen három téma mentén fogunk haladni. Lesznek tippek növényekre, termesztésre, elhelyezésre. Remélhetőleg minél többen kedvet kaptok az otthoni termesztéshez.
Jó szórakozást és jó étvágyat!