A földieper (más néven szamóca, vagy egyszerűen csak eper) május végétől terem, fajtától függően akár őszig. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ennél azonban fontosabb, hogy nagyon finom, és számos süti alapanyaga vagy kiegészítője. (persze a frissen szedett eper úgyse fog eljutni a konyháig...)
Nagyon egyszerű az ültetése, gondozása. Tökéletesen alkalmas ablakba, cserépbe, lelógó kaspóba. Kis helyigényű, a tavasszal ültetett már azon a nyáron terem.
A palánta kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy folyamatosan termőt vegyél, illetve ha van helyed, több fajtát válogass össze. Nem érdemes csomagküldőktől rendelni, még ha maga a palánta jó minőségű is, mire eljut odáig, hogy kiültetve napot és vizet kap, eléggé sokat veszít a katalógusbeli értékéhez és megjelenéséhez képest. (az esetek jelentős részében kuka). Kertészet, barkácsáruházak, illetve epert termesztő ismerősök a legjobb beszerzési források.
Ültetéskor egy nagyon fontos dologra kell figyelni: nem szereti a pangó vizet (ha megáll a víz a földjén, illetve nem tud kiszáradni a föld) , tehát mindenképpen ki tudjon folyni a víz a cserépből. Más extra kívánsága (nap, víz, tápoldaton túl) nincs.
Szaporításáról gondoskodik saját maga, folyamatosan kis indákon újabb töveket növeszt. Amennyiben ezekre nincs szükség, vágd le, mert ha az energiája az új tövek növesztésére megy, leáll a terméssel. Az indákon szinte azonnal megjelennek az új hajtások léggyökerekkel, ezeket levágva el lehet ültetni, ugyanolyan jó epret fog teremni.
Ablakfarmban a folyamatosan termő fajta télen is terem!